Pages

02 September 2010

53 Tahun Merdeka

Negara kita, Malaysia baru 53 tahun merdeka. Kalau dari sudut temph masa sememangnya kita kalah dengan beberapa jiran terdekat kita. Meski begitu saya amat berbangga kerana ada negara yang lebih dahulu merdekanya daripada kita tetapi sayang rakyatnya masih berfikiran jauh ke belakang.

Pantang dicuit sedikit dia mula meroyan. Tak ada sifat sabar, tak ada jalan rundingan, tak mahu dengar penjelasan. Bakar sana bakar sini, rosak sana rosak sini, merusuh sana merusuh sini. Tapi, itu sajalah yang mereka pandai pun. Sebab itu negara mereka belum mampu menandingi Malaysia daripada segala sudut. Baik pentadbiran, ekonomi apatah lagi pembangunan. Manakan tidak, pemimpinnya mahu maju tetapi rakyatnya mahu terus mundur. Sikit-sikit mahu bergaduh. Mahu tunjuk hebat agaknya dalam pada makan mereka kita yang suap.

Mujur saja rakyat Malaysia tenang, berfikiran waras dan mempunyai sifat sabar yang tinggi. Kita tidak layan bukan sebab kita kurang semangat patriotik tetapi secara logiknya, buat apa dilayan anjing yang menyalak bukit. Bukannya bukit akan runtuh.

Selamat menyambut Hari Kemerdekaan ke-53. Semoga Malaysia sentiasa aman, damai dan makmur. Kaya dan pesat membangun berlandaskan dasar-dasar Islam. 

No comments: