Pages

24 November 2008

Kiamat Versi Orientalis

Saya menerima sepucuk email daripada saudara saya yang bertajuk, 'Gambaran Orientalis Barat Tentang Azab Di Hari Kiamat'. Di sini saya paparkan gambar-gambar yang terdapat dalam email tersebut. Bukan untuk menyesatkan pembaca sekalian dengan rekaan orientalis tetapi sebagai peringatan kepada diri saya dan juga para pembaca sekalian.

Ketahuilah sesungguhnya azab akhirat itu adalah suatu perkara yang pasti. Namun sudah semestinya tidak seperti apa yang digambarkan oleh para orientalis sebagaimana yang terdapat di dalam gambar yang bakal anda lihat tetapi yang pasti azab yang disediakan oleh Allah di hari kiamat itu lebih dahsyat dan amat memeritkan.

Sebagaimana yang kita sedia maklum, setiap amalan yang baik itu ganjarannya adalah kebaikan dan bagi setiap amalan buruk tersedia siksaan yang memedihkan. Daripada itu bersama-samalah kita memelihara diri daripada azab siksaan Allah.

Firman Allah Ta'ala:

"Adakah orang-orang yang beriman itu sama seperti orang yang fasik? Mereka tidaklah sama. Adapun yang beriman dan beramal soleh beroleh syurga sebagai ganjaran kepada amalan yang mereka kerjakan. Sebaliknya orang-orang yang fasik bagi mereka neraka sebagai tempat pembalasan, setiap kali mereka ingin keluar daripada neraka mereka dikembalikan ke dalamnya serta dikatakan kepada mereka, "Rasailah azab neraka yang mana kamu dustakan dahulu". [Surah As-Sajdah: 18-20]


No comments: