Pages

10 November 2008

The Da Vinci Code

Atas cadangan seorang rakan melalui komennya di post Salasilah Keturunan Para Nabi dan Rasul, saya pun menonton filem The Da Vinci Code. Pada asalnya dia mencadangkan supaya saya membaca novel tetapi malangnya saya tidak memilikinya. Jadi rasanya agak memadai untuk saya memahami sedikit sebanyak perkara yang diperkatakan olehnya dengan menonton filem tersebut.

Menurut pemahaman saya setelah dua kali menonton, filem yang menyentuh hal-ehwal Kristian ini pada awalnya berkisar tentang pencarian the Holy Grail, makam batu yang dikatakan menempatkan jasad Mary Magdelene, isteri kepada Jesus yang telah sekian lama dilindungi oleh pertubuhan rahsia, the Priory of Sion yang bertanggungjawab melindungi rahsia kewujudan kerabat Jesus yang masih hidup.

Tujuannya, untuk menafikan ketuhanan Jesus (kerana bersifat dengan sifat kemanusiaan seperti berkahwin dan beranak) supaya pihak gereja tidak lagi dapat mempergunakan ketuhanan Jesus sebagai alasan untuk menindas manusia sejagat.

Sebaliknya, filem ini berakhir dengan penemuan Sophie, watak yang mencari the Holy Grail itu sendiri sebagai keturunan terakhir Jesus yang masih hidup dan dengan kesimpulan yang Jesus adalah bersifat ketuhanan dan seorang manusia yang unggul dalam masa yang sama.

Filem ini hendak mengetengahkan kononnya Jesus pernah berkahwin dengan Mary Magdelene dan mempunyai zuriat sebelum disalib dan kerabatnya berlangsung hingga kini atau secara mudahnya pada zaman ini terdapat kerabat Jesus yang masih hidup.

Haruslah diingat, walauapapun kisah yang berlaku kepada Jesus (samaada benar kisah di atas ataupun rekaan semata-mata) tidak ada kena mengena langsung dengan Nabi Isa. Jesus dan Nabi Isa adalah dua orang yang berbeza. Perbezaan paling ketara adalah Nabi Isa tidak disalib sebagaimana yang berlaku kepada Jesus.

Malah sepanjang pengetahuan saya tidak pernah pula berjumpa dengan ayat Al-Qur'an ataupun hadith yang menceritakan tentang perkahwinan Nabi Isa apatah lagi mempunyai anak. Yang ada kisah ajaib Nabi Isa yang lahir dari rahim seorang dara, Maryam, kisah baginda bercakap ketika masih bayi, kisah baginda diangkat ke langit demi menyelamatkan baginda daripada dibunuh oleh orang kafir.

Jadi selagimana tidak dibuktikan dengan Al-Qur'an atau Hadith, apapun kisah yang berlaku pada zaman silam tidak boleh diyakini oleh umat Islam apatah lagi apabila cerita tesebut cuba dikaitkan dengan para Nabi Allah.

2 comments:

chef hasyimah said...

sy ada buku-nya
kalau nak pinjam boleh aja~

ain farahain said...

urm

ak still x puas ati

selagi ak x bace bku tuh skali lg

tp stkt pe yg ko tls ni

btol la~

tp kan

ade ke dlm qur'an ckp psal anak2 nabi muhammad saw?

hadith ade la

setahu ilmu ak yg cetek la