Pages

19 November 2008

Bukan Riya'-lah, Itu Namanya Takabbur

Orang Melayu sering saja mempunyai fahaman yang salah tentang maksud riya'. Menurut penggunaan mereka sehari-hari, riya' membawa maksud bercakap besar, bongkak atau membesar-besarkan diri walhal ini bukan maksud sebenar perkataan riya'. Sifat mazmumah yang tesebut jika diterjemahkan dalam istilah yang tepat adalah takabbur dan bukannya riya'.

Riya' jika didefinasikan dengan bahasa yang mudah adalah menunaikan atau mempertontonkan kebaikan atau ibadah di hadapan orang lain dengan niat menunjuk-nunjuk, mendapat kepujian daripada orang yang melihat atau dengan apa sahaja niat selain daripada Allah.

Jika perlu digambarkan melalui peristiwa saya memberi contoh sebagaimana yang berikut: Badru (bukan nama sebenar) memberi 'sumbangan ikhlas' di sebuah majlis dengan niat untuk mendapat pujian daripada tetamu yang hadir ataupun menunjukkan kekayaannya.

Dalam gambaran lain, Syarikat Maju Jaya (bukan nama sebenar) bersetuju untuk membiayai perbelanjaan Rumah Anak Yatim Sang Pendeta syfadh (semoga menjadi kenyataan, amin) dengan niat untuk mengurangkan bayaran cukai.

Nah inilah maksud dan gambaran sebenar bagi istilah riya' yang telah disalahertikan oleh masyarakat masa kini. Maka dengan sebab itu sifat riya' ini dikategorikan di dalam Islam sebagai suatu bentuk syirik kerana si pelaku menunaikan kebaikan atau ibadah bukan kerana Allah padahal yang selayaknya ditujukan segala ibadah itu hanyalah Allah.

Ketahuilah sifat riya' itu merosakkan amal. Sesungguhnya Allah itu amat cemburu dan murka apabila Dia diduakan oleh hambanya. Firman Allah:

"Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu membatalkan pahala sedekah kamu dengan mengungkit-ungkit dan menyakiti sebagaimana orang yang mendermakan hartanya kerana menunjuk-nunjuk kepada manusia dan dia pula tidak beriman kepada Allah dan Hari Akhirat..." [Surah Al-Baqarah: 264]

Firman Allah lagi:

"Mereka jua memberi makan barang makanan yang disukai dan dihajatinya kepada orang miskin, anak yatim dan orang tawanan, (sambil berkata dengan lidah atau hati): sesungguhnya kami memberi makan kepada kamu semata-mata kerana Allah, kami tidak berkehendakkan sebarang balasan daripada kamu mahupun ucapan terima kasih..." [Surah Al-Insan: 8-9]

Dengan sedikit sebanyak penerangan yang di atas saya harap para pembaca akan dapat memperbetulkan sekiranya terdapat kesalahan dalam penggunaan istilah riya' dan takabbur.

4 comments:

chef hasyimah said...

owh begitu rupa-nya
thanks-lah bro
krn dah tambah ilmu sy hari ni
teruskan usaha murni anda
yay!~
slm

H e r said...

kalau nak guna perkataan riyak dalam erti bahasa melayu?

Anonymous said...

misnomer:a term which suggests an interpretation that is known to be untrue.Such incorrect terms sometimes derived their names because of the form, action, or origin of the subject,becoming named popularly or widely referenced..

so i believe the term riya' in your context is wide-abusively interpreted into different meaning which has become a common usage among us,the malays..how the term was misinterpreted is still remain an enigma..

SherielAizan said...

thanks for d info..
kalo ujub tuh, dlm hati kan??
kalo xsilap aku la..